Presentasjon, Henrik Sinding-Larsen:


Jeg var inntil 1990 universitetsstipendiat ved Institutt for sosialantropologi, UiO med et doktorgradsprosjekt med tittel: ”Informasjonsteknologi og forvaltning av kunnskap”. Etter hvert utviklet temaet seg til å handle om hvordan informasjonsteknologiens historie kunne betraktes som et særtilfelle av mer generell prosess jeg kalte eksternaliseringens historie. Denne siste kunne også betraktes som et perspektiv på kultur- eller sivilisasjonshistorie i vid forstand.

Prosjektet stoppet opp på grunn av helseproblemer (rygglidelse). De siste par årene har helsen bedret seg noe og jeg forsøker nå å ta opp igjen noe av det jeg holdt på med. Innlegget på seminaret vil ta opp noen temaer fra doktorgradsprosjektet som har relevans for trygghet. Spesielt gjelder det en utforskning av et begrepspar jeg har kalt ”relasjonell” - ” eksternalisert ” og som på mange måter tilsvarer dikotomien gemeinschaft-gesellschaft . Men begrepene ”relasjonell” og ” eksternalisert ” er mer abstrakte og generelle enn gemeinschaft og gesellschaft og har som sådan noen fordeler. Jeg vil forsøke å belyse med eksempler hvordan relasjonell og eksternalisert integrasjon representerer ulike betingelser for trygghet.

Nedenfor er referanse tre publikasjoner med relevans for temaet:

Henrik Sinding -Larsen : Computers, Musical Notation and the Externalisation of Knowledge: Towards a Comparative Study in the History of Information Technology. In: Massimo Negrotti (ed.): Understanding the Artificial: On the Future Shape of Artificial Intelligence, London: Springer- Verlag , 1991. pp. 101-125. ISBN 3-540-19612-9.

Henrik Sinding-Larsen : Eksternalisering . I: Norsk Antropologisk Tidsskrift. (1992) Nr. 3. s. 67-78. ISSN 0802-7285. 

Henrik Sinding-Larsen : Informasjonsteknologi, ansvar og jegets grenser. I: Terje Rasmussen og Morten Søby (red.): Kulturens digitale felt - essays om informasjonsteknologiens betydning, Oslo: Aventura 1993 pp . 259-290